100 katter i Norrbotten söker nytt hem: ”Satt utsvulten vid vägkanten och ropade på hjälp”

Publicerad

När kylan kommer är det många hemlösa katter som far illa. Föreningen Kattakuten i Norrbotten arbetar med att fånga in de här katterna. Deras högsta önskan är att finna en permanent lokal.

– Vi önskar oss ett julmirakel, säger föreningens Camilla Zerpe Karlsson.

Föreningen Kattakuten i Norrbotten arbetar med att ta in katter som på något vis har kommit bort från sina ägare. Camilla Zerpe Karlsson bor i Sävast utanför Boden och är ordförande i föreningen.

– Det kan handla om katter som är på rymmen eller att de har blivit hemlösa av någon annan anledning. Någon som kanske har struntat i dem eller att någon har flyttat och lämnat katten kvar, säger hon.

”Satt alldeles utsvulten vid vägkanten”

De har i dag cirka hundra katter i föreningen. I famnen håller Camilla Zerpe Karlsson en liten honkatt som föreningen tog hand om för två år sedan.

– Hon satt alldeles utsvulten vid vägkanten och ropade på hjälp. Och det är ingen som vet var hon kommer ifrån. Och ingen som saknade henne så nu bor hon hos mig nu, säger hon.

Behöver fler ”tomtestugor”

Medlemmarna kan av naturliga skäl inte ta hand om alla katter själva. Deras roll blir att fånga in och rädda katterna i det akuta skedet. Sedan placeras de i stödhem hos någon av medlemmarna.

Ute på tomten intill villan i Sävast har Camilla Zerpe Karlsson en liten stuga som hon kallar tomtestugan. Den röda friggeboden fungerar som ett tillfälligt hem för några av de katter som föreningen har tagit hand om.

– Här bor det nu tre katter och de blir ofta långliggare. Därför behöver vi fler sådana här ställen där vi kan sätta katterna så att vi först kan göra en utvärdering, säger hon.

Önskar sig ett ”julmirakel”

Föreningens högsta önskan just nu är att hitta en permanent lokal där man kan placera de katter som kommer direkt utifrån.

– Vi önskar oss ett julmirakel. Att det är någon som bara ska kontakta oss och säga, här har ni er lokal. Här har ni eran lilla stuga. Vi löser det här. Kom bara, säger hon och fortsätter:

– Det är vår högsta önskan, att hitta just en sådan lokal. Därifrån kan de sedan slussas vidare till ett permanent hem eller ett stödhem där de kan vara en längre tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.