Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Föreningen Allmogebåtar i Luleå har arbetat i flera år med upprustningen av Madelon. Hör Sven-Olov Hederyd i videoklippet. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Nu är 103-åriga kryssaren sjösatt efter 46 år på land – föreningen i Luleå: ”Dåtidens formel-1-båt”

Uppdaterad
Publicerad

En 103-årig skärgårdskryssare kunde sjösättas igen efter 46 år – efter att föreningen Allmogebåtar i Luleå lagt ner flera år på att rusta upp den.

Den nästan 12 meter långa skärgårdskryssaren i trä, Madelon, byggdes 1919 i Göteborg. Det var då en födelsedagspresent till en 19-åring och betraktades som en lyxbåt – och efter flera ägare hamnade den till sist hos föreningen Allmogebåtar i Luleå runt år 2002.

– Det är dåtidens formel-1-båt, säger Sven-Olov Hederyd och fortsätter:

– Skärgårdskryssarklubben säger att den här båten, om den skulle byggas idag med det penningvärde som gällde 1919, skulle kosta någonstans mellan fem och sex miljoner.

Kryssaren på vatten efter 46 år

Medlemmar i föreningen har lagt ned otaliga timmar på att renovera kryssaren till sitt ursprungliga skick. Hederyd berättar att skrovet var i ganska bra skick när de började, men att de fått jobba hårt med resten.

I sommar fick Madelon sjösättas efter att ha varit på land i 46 år. När SVT gör ett besök är det påmastning som står på schemat – en mast som gjorts från en gran i området och som fått torka i sex år innan den hissades ner på båten.

– Egentligen jobbar vi med lite mindre och vanliga båtar, men vi kunde inte låta bli att ta emot den. Vi tycker den är fantastiskt fin, säger Sven-Olov Hederyd.

Hör Sven-Olov Hederyd berätta om Madelon i videoklippet.

Föreningen Allmogebåtar har arbetat i flera år med att rusta upp kryssaren Madelon. Resultatet talar sitt tydliga språk. Foto: Daniel Hornberg, Amanda Liikamaa/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.