I klippet berättar Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Norrbotten, varför han inte tror på nya nedstängningar. Foto: Filip Hannu/SVT

Smittexplosionen i Norrbotten – brittiska mutationen ökar

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska mutationen av coronaviruset sprider sig i Norrbotten. Den senaste rapporten visar att elva procent av fallen utgjordes av den brittiska varianten.

– Det finns all anledning att vara orolig. Särskilt med tanke på att vi inte är bra nog på att stanna hemma, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Förra veckan var den värsta covidveckan i Norrbotten sedan pandemins start. Den brittiska mutationen ökar men har hittills inte haft lika stor effekt och spridning som i andra regioner.

”Inte nog bra på att stanna hemma”

En av förklaringarna kan vara att Region Norrbotten saknar testkapacitet för den brittiska mutationen. Proverna skickas söderut och dessutom gör dataskyddsförordningen (GDPR) att analyser drar ut på tiden.

Coronaviruset i Norrbotten

Men under årets åttonde vecka, 22-28 februari, utgjorde den brittiska mutationen elva procent av fallen.

Därför tror inte Nystedt på nya nedstängningar

Det är på arbetsplatser som Anders Nystedt menar att smittspridning sker mest. I klippet berättar han varför han inte tror på nya nedstängningar av exempelvis skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet