Hör smittspåraren Barbro Nilsson om vad hon får höra när hon och hennes kollegor ringer upp smittade. Foto: SVT/SVT/Filip Hannu

Smittspridningen i Norrbotten skenar – smittspårarna har svårt att få tag i smittade

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan var Norrbottens värsta vecka hittills med över 1 100 konstaterade fall av covid-19 i länet. Samtidigt kämpar smittspårare för att få alla att svara i telefon.

– Man trycker bort oss flera gånger eller svarar inte, säger Barbro Nilsson.

Smittspårningsenheten i Norrbotten är bemannad sju dagar i veckan mellan klockan 08:00 till 20:00. De kämpar för att få kontroll på smittspridningen i Norrbotten som beskrivs som den värsta hittills. De platser som är mest drabbade är Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn.

Var sker smittspridningen?

Coronaviruset i Norrbotten

– I hemmet, på arbetsplatser, ute på handelsplatser. Man kanske tänker att ”vi håller oss isolerade men jag måste ändå få gå och spela padel med mina tre kompisar”, säger Barbro Nilsson, smittspårare.

Numret du ska svara på

Det är sjuksköterskor som arbetar med smittspårningen i Norrbotten. Tanken är att de ska ringa upp de som har testat positivt för covid-19 men problemet är att många norrbottningar inte svarar i telefon, eller har lämnat felaktiga kontaktuppgifter.

– Det finns ett telefonnummer som visar att det är någon från Region Norrbotten som har ringt. Det numret är 0920-28 44 50, säger Barbro Nilsson, smittspårare.

I videon ovan beskriver Barbro Nilsson läget och vad vi ska göra för att försöka stoppa spridningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet