Foto: Maja Suslin/TT.

Man döms för 200 fall av våldtäkter – flera har skett i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern döms till 14 års fängelse av Södertörns tingsrätt, för grova sexualbrott mot två barn. Enligt uppgifter till Norr media ska flera av brotten ha skett i Norrbotten.

– Mannen har varit bosatt i Norrbotten och flera av brotten har skett i länet, säger vice chefsåklagare Marcus Ekman till Norr media.

Omfattningen av övergreppen på de två barnen har varit så stor att barnen enligt domen inte kunnat separera handlingarna från varandra. Den nu dömde mannen kan inte heller säga hur ofta han har förgripit sig på barnen men han erkänner handlingarna, rapporterar SVT Stockholm.

Maxstraffet är 14 års fängelse

Mannen som suttit häktad sedan 20 februari har haft ett toppjobb inom industrin i Norrbotten. Enligt Norr media ska mannen ha dokumenterat övergreppen. En av flickorna ska vid två tillfällen ha blivit gravid av övergreppen.

Södertörns tingsrätt skriver i domen att mannen gjort sig skyldig till synnerligen allvarlig brottslighet och visat stor hänsynslöshet mot målsägarna. Någon annan påföljd än ett långvarigt fängelsestraff kan därför enligt tingsrätten inte komma i fråga. Maxstraffet för grov våldtäkt mot barn är 10 års fängelse, vid flerfaldig brottslighet är maxstraffet dock 14 års fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer