Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du regionrådet Camilla Friberg (S) berätta hur de ser på Läkarförbundets larmrapport. Foto: SVT

141 distriktsläkare saknas i Norrbotten – regionrådet: ”Oroad över situationen”

Uppdaterad
Publicerad

141 distriktsläkare saknas enligt Läkarförbundets rapport som de nu visat styrande politiker. Regionrådet Camilla Friberg (S) ser allvarligt på situationen som vill se en lösning tillsammans med fackförbunden.

Det var Norr Media som först rapporterade om Läkarförbundets larmrapport om som menar att hälften av läkarna i Norrbotten inte hinner med sitt jobb.

Rapporten utgår från Socialstyrelsens norm om en läkare per 1 110 invånare vilket innebär att det saknas 141 distriktsläkare i Norrbotten.

– Jag är oroad över utvecklingen och ser att vi har ett stort arbete att göra.

Sunderby sjukhus i botten

Den största rekryteringsytan för regionen är de som gör AT-tjänst efter läkarutbildningen men även de nya läkarna ger dåligt betyg till regionen. Sunderby sjukhus rankades i höstas som den sämsta arbetsplatsen av AT-läkare.

Nu vill regionen återuppbygga samarbetet med de fackliga organisationerna för att vända trenden, vilket du hör regionrådet berätta mer om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.