Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag försöker representera bilen så bra jag kan” – hör Joel Bergström som kör sin första biltävling i prins Carl Philips racerbil – i över 230 km/h. Foto: Armin Hadžić

16-årige Joel från Piteå tävlar med prinsens racerbil

Uppdaterad
Publicerad

Joel Bergström från Piteå har inte hunnit börja övningsköra än, men i helgen tävlar han ändå i prins Carl Philips racerbil.

– Det är jättecoolt, det är en stor ära, säger Joel Bergström.

När tävlingsdagen är kommen har Joel Bergström suttit i tävlingsbilen i totalt en dryg timme. Trots det gick det ändå bra på träningen under fredag förmiddag.

– Jag var snabbast i min klass, så det kändes bra. Det var lite halkigt eftersom det kom regndroppar men det var kul att vara snabbast, säger han.

Van förare utan körkort

Han har inte börjat att övningsköra än, men är ändå van bakom ratten. Sedan 2021 är han med i Svenska landslaget i karting, gokart i folkmun, och han har hunnit med flera mästerskap – alltifrån SM och EM till VM.

Han blev utvald som ung talang att köra prinsens bil, då prinsen själv inte kunde delta.

Första tävlingen i kunglig transport

Det är första gången Joel Bergström tävlar i bil. Det är också första gången på banan i Fällfors och första gången han kör i regn.

Du kör också din första biltävling i prins Carl Philips bil. Hur känns det?

– Det är en jättestor ära. Det är inte många som får den chansen. Jag är enormt tacksam, säger Joel Bergström, som också har världsmästaren Thed Björk som förarcoach.

I klippet hör du 16-åringen om hur det känns inför helgens tävlingar.

TävlingEN i Fällfors

Under fredagen och lördagen hålls två deltävlingar och fyra race på Drivecenter arena i Fällfors. Joel Bergström tävlar i Porsche Sprint Challenge Scandinavia som är en officiell instegsklass till Porsche Carrera Cup Scandinavia.

Källa: Porsche och Carrera Cup Scandinavia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.