Arkivbild på a-traktorer. Foto: Johan Nilsson / TT

16-åring minns inte att A-traktorn kördes i diket – döms för grovt rattfylleri

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke i södra Norrbotten döms för grovt rattfylleri. Påföljden blir 35 timmars ungdomstjänst efter att han kört en A-traktor i diket med 1,35 promille alkohol i blodet.

I juni körde en 16-årig pojke i en kommun i södra Norrbotten en A-traktor ner i ett dike.

Ett vittne som kom till platsen upplevde pojken som berusad. Efter provtagning framkom det att alkoholkoncentrationen i hans blod, under eller efter färden, uppgick till 1,35 promille.

Bedöms som grovt rattfylleri

Pojken har till Luleå tingsrätt uppgett att han varit på fest under kvällen, men att han varken kan erkänna eller förneka brott eftersom han inte kommer ihåg något av händelsen.

Eftersom en A-traktor är konstruerad för en lägre hastighet menar tingsrätten att brottet kan jämföras med rattfylleri som skett med moped eller mopedbil, men eftersom körningen orsakat en trafikolycka bedöms brottet som grovt rattfylleri.

Påföljden blir 35 timmars ungdomstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.