Arkivbild. Foto: SVT

Livshotande skador när flickor slungades av flak – föraren får böta 1 500 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En 15-årig pojke i Norrbotten döms för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Detta efter att ha framfört en A-traktor med tre tjejer på flaket varav två slungades av under färden. En av dem fick livshotande skador.

Olyckan inträffade i våras och i går (tisdag) föll domen vid Luleå tingsrätt.

Pojken erkände att han tagit en medveten risk när han lät tre flickor färdas på flaket oskyddade, men att han inte framförde fordonet på ett sätt som gjorde att två av dem ramlade av.

Ett vittne som färdades i passagerarsätet menar att det inte handlade om en buskörning men hastigheten i kurvan uppskattas ha tagits strax över 20 km/h, det aktuella fordonets topphastighet är 30 km/h.

Döms till 30 dagsböter

Tingsrätten dömer 15-åringen för vårdslöshet i trafik och vållande av kroppskada. De anser att han framförde fordonet oaktsamt och genom sitt agerande brustit i uppmärksamhet och försiktighet.

Han döms till 30 dagsböter á 50 kronor, eller totalt 1 500 kronor. Han ska även betala 1 400 kronor i skadestånd till en av flickorna. Det fanns ett större skadeståndskrav för kränkning men rätten avslog det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer