20 sparkas efter tidsfusk

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom LKAB:s besked om åtgärd mot de som fuskat med tidrapporteringen. 20 anställda varslas om avsked.

LKAB skriver i ett pressmeddelande att en kartläggning av tidrapporterna har visat att de inblandade under en längre tid, med systematik, har rapporterat felaktiga arbetstider.

Enligt LKAB har fusket inneburit omfattande felaktiga löneutbetalningar. Ett missbruk som innebär att LKAB:s förtroende för de 20 medarbetarna är helt förbrukat.

Gruvfusk

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Det har varit ett välplanerat agerande, men vår kartläggning visar att detta är ett unikt fall inom LKAB, säger Grete Solvang-Stoltz, personaldirektör på LKAB i pressmeddelandet.

Enligt LKAB har de berörda arbetat med byggnation under jord. Under helgerna när arbetsledningen inte funnits på plats, har skiftlag om sju personer turats om att låta en person registrera övertid för samtliga, trots att övriga inte varit på plats.

Facket informerades om varlset på onsdagseftermiddagen. Det betyder att Gruvtolvan har en vecka på sig att begära överläggningar om åtgärden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvfusk

Mer i ämnet