Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hushållningssällskapets Marie Lundberg om problemet och lösningen på livsmedelsförsörjningen i Sverige. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Två kommuner i Norrbotten klarar inte livsmedelsförsörjningen

Uppdaterad
Publicerad

Vid kris eller krig skulle maten inte räcka längre än sju dagar för två kommuner i Norrbotten, visar en ny rapport från Hushållningssällskapet.

– Det är lätt att tänka ”jag behöver inte äta exotiska frukter vid en kris”, men det är en större fråga än så. Vi har en begränsad möjlighet att försörja vår svenska befolkning, säger Hushållningssällskapets Marie Lundberg.

Rapporten visar att 30 av Sveriges 290 kommuner är särskilt sårbara om importen skulle skäras av. I Norrbotten berörs 2 av länets 14 kommuner. Exakt vilka kommuner de gäller vill man inte gå ut med då det kan riskera säkerheten vid synliggörande.

– Generellt kan det handla om kommuner som har lite åkermark från början eller har en liten yta men stor befolkningsmängd, säger Marie Lundberg, affärsområdeschef på Hushållningssällskapet som står bakom rapporten.

Dubbelstandard

Högre krav på produktionen än på de egna inköpen gör det också svårt för lokala lantbruksföretag att överleva.

– Vi ställer krav och kontrollerar våra jordbruksföretag i kommunerna för att de ska leverera en hög nivå, det är jättebra. Men vi kräver inte det när vi köper in livsmedel, säger Lundberg.

En fjärdedel av tallriken från Norrbotten

Länets resterande tolv kommuner ser inte heller ut att klara av matförsörjningen en längre tid vid en större katastrof. Av det norrbottningarna har på tallriken kommer cirka 25 procent från det norrbottniska jordbruket.

Det krävs insatser för att ändra på.

– Vi behöver stötta de jordbruksföretagare vi har och skapa en framtidstro för branschen samtidigt som vi måste värna om åkermarken.

De kommunerna drabbas mest

Enligt Hushållningssällskapets statistik är det allra värst för de 15 kommunerna som ligger runt Stockholm och Göteborg. Det är vanligt att åkermark exploateras till förmån för bostäder, och även stora skogsmarksområden riskerar stora försörjningsproblem vid krig och kris.

I klippet förklarar Marie Lundberg problemet och lösningen på livsmedelsförsörjningen i Sverige.

Försörjningsbalans i kommuner

Hushållningsällskapets statistik utgår från siffror på hur livsmedelsförsörjningen ser ut på kommunnivå.

Till grund ligger nationell statistik samt lokala uppgifter. Beräkningarna ger en överblick av markanvändning, foder- och livsmedelsproduktion (alla tillgängliga livsmedel). De baseras på de sammanlagda energiinnehållet i livsmedlen och inte enskilda livsmedel som bröd, kött och frukt.

Källa: Hushållningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.