Ellinor Emilsson, Moa Johansson, Adrian Arrosamena Mellgren och Andreas Eklund prisas internationellt för deras odling som tar vara på spillvärme från en serverhall i Luleå. Foto: Pressbild

Odlar grönsaker i serverhallens spillvärme – nu prisas de internationellt

Uppdaterad
Publicerad

7 500 euro eller nästan 82 000 kronor. Det kammade Luleåföretaget Containing Greens AB hem under en politisk konferens i Bryssel.

Luleåföretaget blev den första vinnaren någonsin av ”Laurence Trân Arctic Futures Award”. De vann för sitt innovativa tillvägagångssätt att använda värmen som genereras från ett datacenter till året runt-odlingar i arktiska och subarktiska klimat.

– Det känns otroligt viktigt för oss att ta emot detta pris. Att få bekräftelse för vårt arbete och resan vi gör just nu. Det känns även som ett kvitto att vi är på rätt spår och det motiverar oss att fortsätta, säger Moa Johansson, vd för Containing Greens.

Grönsakernas väg från spillvärme till restaurang

Företaget består av Moa Johansson, Ellinor Emilsson, Adrian Arrosamena Mellgren och Andreas Eklund. Redan ifjol följde SVT Norrbotten med för att se grönsakernas väg från spillvärme till restaurang – mer om det i klippet nedanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.