De odlar i värmen från serverhall i Luleå – levererar grönsaker till restaurang

Uppdaterad
Publicerad

I framtiden hoppas de att Norrbotten kan bli självförsörjande på grönsaker. Nu driver Moa Johansson och Ellinor Emilsson en försöksodling på 30 kvadratmeter med hjälp av spillvärmen från dataservrar.

Ett stenkast från Facebooks stora datahallar i Luleå ligger ligger Sverige första försöksanläggning för växthusodling i spillvärme från dataservrar.

– Med hjälp av spillvärme odlar vi mangold och olika kålsorter som vi levererar till en restaurang här i stan, berättar Moa Johansson, vd för företaget Containing Greens som hon startat tillsammans med två forskarkollegor.

Hoppas bli mer självförsörjande

Växthuset är 30 kvadratmeter stort och värmen kommer i dag från ett forskningsdatacenter.

Men i framtiden hoppas Moa och hennes kollegor att spillvärmen från stora datacenter, så som Facebooks serverhallar, ska kunna användas till att göra Norrbotten och Västerbotten mer självförsörjande på grönsaker.

Följ grönsakernas väg från spillvärme till restaurang i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.