Norrbottens datacenter eldar för kråkorna – värme för 20 000 villor släpps rakt ut i luften

Uppdaterad
Publicerad

De finns många idéer på hur spillvärmen från Norrbottens och Västerbottens serverhallar skulle kunna tas tillvara. Men i dagsläget släpps värme motsvarande uppvärmningen av 20 000 villor, bara rakt ut i luften.

Det finns i nuläget inget datacenter i Norrbotten eller Västerbotten där värmen tas tillvara och gör nytta. Man skulle nästan kunna påstå att serverhallarna eldar för kråkorna.

– Det är så pass lite arbete som krävs för att flytta elektroner i en server och för att driva fläktarna, att i stort sett all energi datacentret använder blir till spillvärme. Värme som i dagsläget släpps rakt ut i luften, säger Mattias Vesterlund, forskare Rise forskningscenter i Luleå.

Hade kunnat värma 20 000 villor

Det handlar om stora mängder som går till spillo.

– Det handlar om en installerad effekt på drygt 200 megawatt, vilket motsvarar uppvärmingen av 20 000 villor, säger Mattias Vesterlund.

I klippet ovan hör du forskarnas idéer kring hur spillvärmen kan användas för att öka matproduktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.