Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Jonas Fjellström om den synnerligen grova misshandeln utanför Luleå Foto: Filip Hannu/SVT

50-åring åtalas för synnerligen grov misshandel i Luleå – tidigare dömd för mord

Uppdaterad
Publicerad

En 50-årig man åtalas nu för synnerligen grov misshandel på en nära anhörig i en by utanför Luleå. 50-åringen dömdes för drygt tio år sedan för mord på mamman till sina barn och stod vid tiden för det nya brottet under psykiatrisk tvångsvård.

Det var vid halv elva fredagskvällen 29 juli i år som polisen larmades till en by utanför Luleå gällande mycket grovt våld. På platsen hittades den anhörige svårt skadad, vilket väntas leda till att personen blir blind – 50-åringen anhölls som misstänkt på platsen.

I insatsen deltog polishelikopter och hundförare.

– Skadorna väntas handikappa honom för livet, sa åklagare Jonas Fjellström när 50-åringen häktades.

Hade tvångsvård

50-åringen dömdes för drygt tio år sedan för mord på mamman till sina barn samma dag som en dom gav mamman större rätt till vårdnaden av deras gemensamma barn.

I den domen ägnas många sidor åt diskussionen om han var allvarligt psykisk störd eller inte, med flera utlåtanden från psykiatriker.

Han släpptes ur fängelse 2017, men efter det beslutade förvaltningsrätten om sluten psykiatrisk tvångsvård. Året därpå ändrades det till öppen psykiatrisk tvångsvård – vilket pågick hela vägen fram till det nya misstänkta dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.