50-tal bärplockare övergivna i Älvsbyn – barn bor i tält på parkering

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 50 bulgariska bärplockare har blivit strandade på en parkeringsplats längs väg 94 i Älvsbyns kommun. Den yngsta är bara sju år. Enligt Älvsbyns kommunchef Anna Lindberg har det här kopplingar till förra årets uppmärksammade händelser i Vidsel.

Förra året kom närmare 100 personer till Vidsel för att plocka bär. Men deras boende var undermåliga och saknade bland annat vatten, vilket gjorde att de var tvungna att lämna sina boenden vid torget.

En anmälan om misstänkt människoexploatering upprättades men förundersökningen, som hanteraderas av gruppen för grova brott, lades sedan ner.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Reste från Söderhamn

Nu ser det ut som att händelserna i Vidsel upprepar sig. Men den här gången har ett flertal bulgariska medborgare blivit strandsatta på en parkeringsplats längs väg 94. Enligt en stugägare i närheten, som har hjälpt bärplockarna, handlar det om ett 50-tal personer därav ett tiotal barn.

Stugägaren uppger till SVT att många även har alldeles för tunna kläder med sig.

– De kom hit slutet av förra veckan. De är inte nyanlända till Sverige utan har kommit via Söderhamn där de har plockat bär. Sedan har de åkt vidare hit men inte kommit längre än de är idag, säger Älvsbyns kommunchef Anna Lindberg.

Kommunchefen: Misstänker kopplingar till Vidsel

Eftersom det finns barn inblandade har socialtjänsten varit på plats för att se hur allt fungerar. I nuläget gör kommunen bedömningen att läget är under kontroll.

Man misstänker dock att det finns kopplingar till förra årets händelser i Vidsel och att det är samma person som ligger bakom det som hände i Vidsel och det som sker i år. Enligt kommunen har personen guidat de bulgariska bärplockarna hit men sedan lämnat gruppen och Norrbotten.

– Förra året fanns det också personer som hade blivit hitlockade för att plocka bär. Vi kan inte svära på att det är samma sak nu, men vi misstänker det, säger Anna Lindberg, kommunchef.

Bilarna har fått körförbud

Även polisen bekräftar att de har varit på plats vid bärplockarnas tältläger i Älvsbyn. Eftersom många bilar har varit undermåliga har polisen informerat att flertalet har körförbud. Det är alltså därför som de bulgariska bärplockarna har blivit strandsatta.

Polisen vill dock inte gå in på några detaljer kring vem som har hjälpt bärplockarna till Sverige.

– Någon har hjälpt dem hit, men det är oklart om de har ingått ett avtal eller inte. Vi vet inte riktigt hur de har kommit hit i nuläget, säger Andreas Nyberg, lokalpolisområdeschef Piteå Älvdal.

SVT Norrbotten har försökt att nå bärplockarnas uppdragsgivare men utan resultat.

Tältlägret utanför Älvsbyn där ett 50-tal bärplockande bulgarier bor. Foto: Erica Larsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergivna bärplockare i Älvsbyn

Mer i ämnet