Ställföreträdande insatschefen Urban Molin berättar att situationen är osäker. Foto: SVT

70-tal soldater från Arvidsjaur mitt i konfliktområdet i Irak

Uppdaterad
Publicerad

Ett 70-tal jägarsoldater från Arvidsjaur befinner sig nu mitt i konfliktområdet norr om Bagdad i Irak. Deras chef säger att situationen är osäker men att man är trygg med de skyddsåtgärder som vidtagits.

Styrkan från Arvidsjaur har sin bas strax norr om Bagdad, en bas som man delar med USA vars militär bör kastas ut enligt det irakiska parlamentet.

– Situationen är osäker, säger ställföreträdande insatschefen Urban Molin. Men vi har satt deras verksamhet på paus och bedömer att de är säkra på basen.

Inte aktuellt att flytta styrkan

Att flytta styrkan är inte aktuellt just nu. Urban Molin påpekar att man är där eftersom Irak bett om hjälp och att man tillsvidare tänker försöka fullfölja den.

– Det är alltid större risker i insatsområden än hemma men vi bedömer att det inte är någon överhängande fara just nu. Men vi följer givetvis utvecklingen väldigt noga, säger Urban Molin.

Ceremoni

Urban Molin deltog idag i en ceremoni i Boden där Norra militärregionen lämnar Norrbottens regemente för att bli ett eget förband under hemvärnet. Något som till stor del beror just på den ökade oron i omvärlden.

– Det här gör att vi blir effektivare, säger rikshemvärnschefen Stefan Sandborg. Nu får vi samma organisation i såväl fred som kris och krig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer