Efter det stora utbrottet har man, enligt Norrskensbär, omvandlat platsen där bärplockarna bor till en slags ”covid-anläggning”. Foto: Viktor Lundmark/SVT

Stort utbrott i Älvsbyn – 58 bärplockare smittade av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

58 av 76 bärplockare i Tväråsel i Älvsbyns kommun har testats positivt för covid-19. Enligt Catarina Lundberg, affärsledare på Norrskensbär, är ingen allvarligt sjuk.

På tre av åtta anläggningar som Norrskensbär driver är bärplockare smittade av covid-19. Värst drabbat är Tväråsel i Älvsbyn. Där har 58 av 76 personer testats positivt, vilket Piteå-Tidningen var först med att rapportera om.

De resterande tre personerna kommer få sitt provsvar på måndag. På bärföretagets andra anläggningar (de har en i Jämtland och en i Västerbotten reds anm), är det bara enstaka personer som har smittats.

”Vi var förberedda med karantänrum”

Tillsammans med smittskyddet i Norrbotten har bärföretaget omvandlat hela anläggningen i Tväråsel till en egen ”covid-anläggning”.

Var ni förberedda på det här?

– Vi var förberedda med karantänrum på alla anläggningar, men inte förberedda på så här stora utbrott, säger Catarina Lundberg, affärsledare på Norrskensbär.

Hur tänkte ni kring att bjuda in folk från andra länder att komma och jobba i Sverige?

– Vi tänkte att det inte var så många smittade i Sverige och bärplockarna covid-testades innan de åkte. Alla fick negativa resultat men så hinner de bara landa i Sverige och sedan tog det bara någon dag innan alla var sjuka. Orten de kom ifrån hade precis haft ett stort utbrott. Vi tror att de hade tagit med sig smittan från Thailand.

Har de varit i kontakt med andra förutom varandra?

– Nej, anläggningarna är isolerade enheter, säger Catarina Lundberg, affärsledare på Norrskensbär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör bärföretagaren Anders Vestin i Arvidsjaur om hur det såg ut förra året när bärplockare reste till kommunen för att plocka bär - trots rådande pandemi. Foto: SVT, Viktor Lundmark/SVT

Företaget uppgav till en början att 73 personer testats positivt för covid-19. Denna siffran har SVT Norrbotten under eftermiddagen ändrat efter att Region Norrbotten skickade ut ett pressmeddelande om 58 smittade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet