Sjuka Sture Eklund som i en tidigare intervju somnade av utmattning. Foto: SVT

Fortsatt kamp för kroniskt trötte Sture Eklund

Uppdaterad
Publicerad

IT-konsulten Sture Eklund som länge kämpat för att få sjukpenning och som nyligen vann i Förvaltningsrätten tvingas fortsätta sin kamp för fortsatt sjukpenning.

I slutet av oktober i år vann Sture Eklund tre mål i Förvaltningsrätten som gällde sjukpenning för perioden 20 februari 2017- 31 januari 2018. När beskedet kom var det naturligtvis en glädjens dag för honom och hans fru Ellenor.

Samtidigt var det också en dag då kampen för fortsatt sjukpenning tog ny fart. Just nu ligger tre ärenden för avgörande, ett i Förvaltningsrätten och två som försäkringskassan fortfarande handlägger – och av allt att döma kommer Eklund även att få nej i de två fallen som är under handläggning.

– Jag blir rent ut sagt förbannad på slöseriet. Nu ska ärendena återigen till Förtvaltningsrätten, trots att det finns en dom som ger mig rätt till sjukpenning, säger Sture Eklund.

Trötthet och ledbesvär

Sture Eklund lider sannolikt av den neurologiska sjukdomen ME/CFS. Symptomen är svårigheter att gå, stor trötthet vid ansträngning, huvudvärk och ledbesvär. Trots besvären kan Sture Eklund arbeta halvtid från hemmet. Med sin arbetsgivaren tillåtelse kan han sprida arbetsuppgifterna över dygnets vakna timmar.

Försäkringskassan nekar

I kommunikationen med Sture Eklund skriver försäkringskassan att man vidhåller tidigare bedömning och att domen från Förvaltningsrätten baseras på underlag från tidigare prövningar.

Försäkringskassan skriver också att i det aktuella medicinska underlaget inte finns uppgifter om att dom begränsningar Sture Eklund har, skulle vara i samma omfattning i ett anpassat arbete som inte är lika krävande som det halvtidsarbete han har nu.

– Det är ungefär som att de förklarat krig mot mig som enskild individ i behov av samhällets stöd, bara för att jag visat upp verkligheten, menar Sture Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.