Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kroniskt trötte Sture Eklund kommentera Förvaltningsrättens beslut som ger honom rätt till sjukpenning. Foto: SVT

Sjuka Sture Eklund får rätt till sjukpenning: ”Skönt det är klart”

Uppdaterad
Publicerad
Till sist lyckades han, IT-konsulten Sture Eklund, som SVT Norrbotten skildrat i ett uppmärksammat reportage i vintras. Förvaltningsrätten ger honom rätt till sjukpenning – något som Försäkringskassan sagt nej till.

När SVT Nyheter Norrbotten träffade Sture Eklund i vintras blev han helt utmattad efter en 20 minuter lång intervju. Hans besvär tyder på den neurologiska sjukdomen ME/CFS där hans symptom bland annat tar sig uttryck i trötthet och svårigheter att gå.

Men hans ansökan om sjukpenning avslogs av Försäkringskassan.

I dag, nästan ett år efter SVT:s reportage, sitter han tillsammans med sin fru Ellenor och bläddrar i domen från Förvaltningsrätten som ger honom rätt till sjukpenning.

– Det är skönt att det är klart. Skönt att Förvaltningsrätten så tydligt visar att man är trovärdig, säger Sture Eklund.

Kassans resonemang avfärdas

Förvaltningsrätten ger alltså Sture Eklund rätt i tre ärenden som han överklagat. Kassans argument, att objektiva undersökningsfynd som styrkte besvären saknades, avfärdas av Förvaltningsrätten.

Istället skriver rätten att hela utredningen måste beaktas när bedömningen görs. Och det är en lättad Sture Eklund som sammanfattar utslaget i Förvaltningsrätten.

– Man behöver inte ligga varje natt och fundera utan nu vet man.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer