Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Leif Sammelin berätta minnen om Börje Salming. De lärde känna varandra redan som barn under uppväxten i Kiruna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Barndomsvännen i Kiruna ska hylla Börje Salming: ”Jag ska dela mina minnen”

Uppdaterad
Publicerad

Leif Sammelin, barndomsvän till Börje Salming, packar nu resväskan hemma i Kiruna för att vara med när den speciella hyllningsmatchen ”Game for Börje” spelas i Gävle på lördag mellan veteraner från Sverige och Toronto Maple Leafs.

– Vi lärde känna varandra redan i 8-årsåldern, säger Leif Sammelin som har många minnen av Börje Salming.

I samarbete med Börje Salmings familj ska ”Game for Börje” samla in pengar till ALS-forskningen. Som före detta ordförande i Kiruna AIF ska Leif Sammelin och andra medlemmar i klubben ta med sig olika minnesföremål från Börje Salming och visa upp dem i Gävle.

– Vi ska bland annat ta med en tavla som föreställer Börje och alla tröjor som han spelat i. Vi har också med oss en trofé från Börjes cup som han var med och finansierade under 70- talet och början av 80-talet, säger Leif Sammelin.

Många minnen av hockeylegendaren

Han reser också ner till Gävle för att dela med sig av sina personliga minnen och berättelser om Börje Salming.

– En gång träffades vi på Arlanda när vi båda skulle till Göteborg. Jag vet inte om det var försynen där uppe som satte oss i stolarna bredvid varandra. Vi pratade bland annat om när vi sommarjobbade tillsammans någon gång 1966 eller 1967. Vi jobbade kanske inte så jätte stenhårt utan vi pratade mycket fotboll och hockey, sådana minnen tar jag med mig till Gävle, säger Leif Sammelin.

I klippet hör du Leif Sammelin berätta mer om sina minnen av Börje Salming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.