Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett medvetet slarv” – hör åklagaren Anna Meyrowitsch om fallet mot hästprofilen. Foto: SVT

Åklagaren om åtalet mot Piteåprofilen: ”Fruktansvärt det som hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Piteåprofilens hästar skenade på Djurgården och en äldre man avled. Enligt åklagaren orsakades dödsfallet av skadorna – och därför åtalas mannen för ytterligare ett grovt brott.

– Det är fruktansvärt det som hänt, säger Anna Meyrowitsch.

Åtalet mot hästprofilen som är misstänkt för flera brott i samband med att hästar skenade på Djurgården i Stockholm i somras har justerats.

Mannen är nu även misstänkt för grovt vållande till annans död efter att en man i 70-årsåldern avlidit.

Hästar skenade på Djurgården

– Den rättsmedicinska undersökningen visar att målsäganden dog av de allvarliga skador han ådrog sig i samband med att hästarna skenade, säger extra åklagare Anna Meyrowitsch.

Piteåbon riskerar miljonböter

Åklagaren justerar också yrkandet om företagsbot från tidigare 400 000 kronor till 1 000 000 kronor då brotten har begåtts i näringsverksamhet.

Att mannen bedrivit verksamheten laglöst, då hans företag avskrevs redan 2019, påverkar inte boten.

– Han har drivit verksamheten, sen huruvida om han har betalat skatt eller inte påverkar inte den här bedömningen. Skattefrågan får Skatteverket titta på.

Mannen nekar till brott

Mannen är sedan tidigare misstänkt för flera fall av grovt vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan. Rättegången startar den 9 april och vid en fällande dom riskerar han fängelse i upp till sex år.

Mannen nekar till brott.

I klippet ovan hör du åklagaren om fallet mot hästprofilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar skenade på Djurgården

Mer i ämnet