Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Åsa Valter berätta varför hon vill att 19-årigen ska dömas till fängelse istället för vård i klippet. Foto: SVT

Åklagaren: Risk att 19-årig dubbelmördare i Luleå blir släppt i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Åsa Valter vill att 19-årigen ska dömas till livstids fängelse istället för vård när dubbelmordet i Luleå tas upp i hovrätten under onsdagen. Den dömde vill frikännas helt.

Det var i början av mars som 19-åringen greps utanför familjens villa i Svartöstaden i Luleå efter att ha knivhuggit sin mamma och bror till döds.

Tingsrätten dömde mannen för mord till rättspsykiatrisk vård, en dom som såväl åklagare och försvarare överklagade till hovrätten.

Dubbelmord i Luleå

Den dömde mannen yrkar i första hand att han helt ska frikännas.

”Han kan varken erkänna eller förneka att dessa enstaka hugg eller stick som han har minnesbilder av berövat målsägandena livet”, skriver försvararen Sami Hietala.

Åklagaren yrkar på livstid

Åklagare Åsa Valter yrkar på att mannen ska dömas till livstids fängelse istället för rättspsykiatrisk vård. Något som hon dels motiverar med att det finns en osäkerhet i det rättsmedicinska yttrandet.

– När man gör den här bedömningen kan olika parter komma till olika slutsatser och föreligger det en osäkerhet i det rättsmedicinska yttrandet finns det en risk att senare parter gör en annan bedömning, både av vårdbehov men också om han har en störning eller inte, säger Valter.

Hovrättsförhandlingen väntas pågå i två dagar.

I klippet hör du mer om åklagarens beslut att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Luleå

Mer i ämnet