I samband med dådet i början på mars spärrade polisen av ett helt kvarter i Svartöstaden. Foto: Filip Hannu/SVT

Hovrätten fastslår: 19-årig dubbelmördare döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige mannen, som knivhögg sin mamma och bror i den gemensamma villan i Luleå, döms även i hovrätten till rättspsykiatrisk vård.

Den unge mannen dömdes i tingsrätten till rättspsykiatrisk vård för att ha mördat sin mamma och äldre bror samt grovt hotat sin pappa.

Åklagaren ville dock se livstids fängelse för mannen trots att han anses lida av en allvarlig psykisk störning och överklagade domen till hovrätten. Även den dömde överklagade och yrkade på att frikännas helt.

Dubbelmord i Luleå

Hovrätten gör dock inga ändringar. De anser att straffvärdet för gärningarna är vård med särskild utskrivningsprövning, då risken är hög att han återfaller i allvarligare brottslighet.

Erkände i polisförhör

Det var tidigt på morgonen den nionde mars som mannen greps blodig utanför villan i Svartöstaden. I förhör erkände mannen allting – men när han ställdes inför rätta nekade han till mord.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning om dubbelmordet på 60 sekunder i klippet. Foto: Pär Bäckström/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Luleå

Mer i ämnet