Polisens tekniker vid brottsplatsen den 9 mars. Foto: Filip Hannu/SVT

Rättsliga rådet: 19-åringen led av en allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den unge man som dödat sin mamma och bror i Luleå led av en allvarlig psykisk störning. Det menar expertgruppen som gjort en ny bedömning av 19-åringen.

Det var under rättegången som åklagare Åsa Valter menade att det fanns oklarheter i den rättspsykiatriska undersökningen. Hon yrkade därför i första hand att det rättsliga rådet ska pröva den för att få en ny bedömning om mannen ska dömas till vård – något som rätten gick med på.

– Det är svårbedömt. När man tar del av polisen kroppskamera har han en verklighetsuppfattning, kan sitt personnummer och förklarar varför han har gjort det här, sade hon under sin slutplädering.

Dubbelmord i Luleå

Allvarlig psykisk störning

Rättsliga rådet har gått igenom alla relevanta handlingar och delar slutsatserna i den rättspsykiatriska utredningen. De anser alltså att 19-åringen led av allvarlig psykisk störning både vid gärningen och undersökningstillfället.

Rättegången kommer därmed att fortsätta den 17:e juli.

Det var den 9 mars som den unge mannen greps blodig utanför en villa i bostadsområdet Svartöstaden. I bostaden låg hans mamma och bror mördade med flera knivhugg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör en sammanfattning om dubbelmordet i Luleå på 60 sekunder. Foto: Pär Bäckström/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Luleå

Mer i ämnet