Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare Åsa Valter om varför hon vill att rättsliga rådet ska pröva den rättspsykiatriska undersökningen. Foto: Filip Hannu/SVT

Expertgrupp ska avgöra den misstänkte dubbelmördarens framtid

Uppdaterad
Publicerad

En expertgrupp ska bedöma om den unge mannen som dödade sin mamma och bror lider av en allvarligt psykisk störning. En dom i fallet, alltså om han ska få vård eller fängelse, kommer därmed inte i närtid.

Innan rättegången om dubbelmordet i Luleå visade en stor rättspsykiatrisk undersökning att den unge mannen led av en allvarlig psykisk störning när han dödade sin mamma och bror med en kniv.

”Det är svårbedömt”

Åklagare Åsa Valter anser att morden ska uppgå till livstid, men att påföljden blir mer komplicerat med tanke på den rättspsykiatriska undersökningen.

Dubbelmord i Luleå

– Det är svårbedömt. När man tar del av polisen kroppskamera har han en verklighetsuppfattning, kan sitt personnummer och förklarar varför han har gjort det här, sade hon under sin slutplädering.

Valter anser även att det finns oklarheter i den rättspsykiatrisk undersökning och yrkade därför i första hand att det rättsliga rådet ska pröva den för att få en ny bedömning om mannen ska dömas till vård.

Ny bedömning ska hämtas

Tingsrätten följde åklagarens linje. En ny förhandling kommer att hållas efter rådets yttrande.

– Någon dom kommer inte i närtid, säger domaren.

Mannens försvarare, Sami Hietala, yrkade att gärningarna ska bedömas som dråp och att påföljden ska vara rättspsykiatrisk vård.

Hör åklagaren om varför hon vill att nya ögon ska göra en bedömning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Luleå

Mer i ämnet