Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Elin Björkén yrkade på fängelse för dubbelmordet i Luleå – men det blev vård. Hör hennes tankar om det i klippet. Foto: SVT/Arkiv/Amanda Liikamaa/SVT

Efter dubbelmordet i Luleå – man döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige man som knivhögg sin mamma och bror ett flertal gånger i den gemensamma villan i Luleå döms till rättspsykiatrisk vård.

Det var strax efter klockan sex på morgonen den nionde mars som polis och ambulans larmades till villan.

Pappan i familjen hade då hittat sin fru och äldre son allvarligt skadade på nedervåningen efter att ha vaknat av ett vrål. Båda avled till följd av skadorna.

Dubbelmord i Luleå

– Jag tror jag kommer och förlora två personer i min familj här. Det är så jävla mycket blod, sade han under larmsamtalet.

Greps blodig utomhus

Den yngre sonen greps blodig utanför villan. I förhör erkände mannen allting – men under rättegången nekade han till mord och menade att det handlar om dråp.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse trots att mannen anses lida av en allvarlig psykisk störning. Försvararen yrkade på rättspsykiatrisk vård.

”Särskild hänsynslöshet och råhet”

Luleå tingsrätt gick delvis på försvararens linje. Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, men för två fall av mord och grovt olaga hot.

”Gärningarna, som präglas av en särskild hänsynslöshet och råhet, kan enligt tingsrättens mening inte bedömas på annat sätt än som mord”, skriver rätten.

Tingsrätten finner inga skäl till att ifrågasätta bedömningen att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och är i behov av tvångsvård.

Vill inte kommentera

Försvararen hade samtal med 19-åringen under dagen.

– I samråd beslutade vi att inte kommentera domen alls i nuläget, säger Sami Hietala.

Mannen ska betala skadestånd på nära 245 000 kronor till pappan och dödsboet.

Hör vad åklagare Elin Björkén tycker om domen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Luleå

Mer i ämnet