Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om varför hon yrkar på fängelse för den 19-årige mannen. Foto: Pär Bäckström/TT

Åklagaren yrkar på livstids fängelse för 19-åring efter dubbelmord i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den 19-årige man som dödat sin mamma och bror med flera knivhugg i Luleå – trots att han anses lida av en allvarlig psykisk störning.

Det var den 9 mars som mannen greps blodig utanför en villa i bostadsområdet Svartöstaden. I bostaden låg hans mamma och bror döda.

Den första rättspsykiatriska undersökningen konstaterade att mannen led av en allvarligt psykisk störning både vid gärningen och undersökningen. Rättsliga rådet, som gjorde en ny bedömning, kom fram till samma slutsats.

Dubbelmord i Luleå

Vill se livstids fängelse

Luleå tingsrätt avslutade under måndagen förhandlingen gällande dubbelmordet men någon dom avkunnades inte.

Åklagaren yrkade på livstids fängelse för mord medan 19-åringens advokat argumenterade för rättspsykiatrisk vård för dråp.

”Finns ett vårdbehov”

Advokat Sami Hietala menar att samtliga omständigheter talar entydigt att det finns ett vårdbehov som inte är begränsat.

– Det förelåg och det finns alltjämt ett vårdbehov, sade han under rättegången.

Domen kommer den 20 juli.

Hör åklagaren Elin Björkén om varför de anser att det inte är möjligt att döma mannen till rättspsykiatrisk vård i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmord i Luleå

Mer i ämnet