Anna Väppling, åklagare. Foto: SVT

Åklagaren tar hjälp av georgisk polis i utredningen

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Anna Väppling har begärt hjälp från georgisk polis för att få veta mer om mannen som styckmördades i Kalix.

Utredningen av styckmordet i Kalix fortsätter. Åklagaren Anna Väppling tar nu hjälp av polisen i Georgien för att få veta mer om offrets bakgrund och komma i kontakt med de efterlevande för att ta reda på om de vill ha någon speciell företrädare.

– Det är ett led i vår utredning att vi tagit hjälp, vi har skickat en rättshjälpsbegäran till Georgien där man begärt att polisen ska bistå med utredningsåtgärder, säger Anna Väppling.

Misstänkt mord i Kalix

Det var i slutet av oktober som kroppsdelar hittades vid Kalixälven efter strandpromenaden i närheten av väg E4. Kort efteråt greps en man som är hemmahörande i Ryssland, misstänkt för mordet.

Väntar på obduktionsrapporten

Mannen som sitter anhållen misstänkt för styckningen och mordet, har tidigare erkänt gärningen, men hävdat att han handlade i nödvärn.

– Det är ju hans förklaring till det hela, vi får ju se om det är så det har skett eller om utredningen kan vederlägga det.

– Misstanken och misstankegraden är densamma. Vi utreder det här fortlöpande och ska fortsätta höra vittnen, göra en rekonstruktion och vi har som sagt skickat rättshjälpsbegäran till Georgien. Vi inväntar analyser, obduktionsrapporten och protokollförteckningen från brottsplatsundersökning.

Vart tror ni att brottet har begåtts?

– Brottet har förmodligen begåtts inomhus, det är vår arbetshypotes, säger Anna Väppling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt mord i Kalix

Mer i ämnet