Foto: SVT

Hovrätten sänker straffet för styckmördaren i Kalix

Publicerad

Hovrätten för övre Norrland dömer styckmördaren i Kalix till 13 års fängelse för mord och brott mot griftefriden.

Tingsrätten dömde styckmördaren till 16 års fängelse men hovrätten valde att förmildra domen. 49-åringen har genomgående yrkat på att han ska frikännas på grund av nödvärn. Hovrättens bedömning är att han befunnit sig i en nödvärnssituation även om han använt våld långt utöver vad som varit befogat.

Hans advokat, Nikita Lundin, är positiv till hovrättens bedömning att det varit en nödvärnssituation.

– Tyvärr har de inte delat hans uppfattning fullt ut. Jag har inte satt mig in i domen än, men jag ska prata med honom och höra om han vill överklaga, säger han.

”Omständigheterna talar för ett lägre straff än normalt för mord”

Samtidigt anser hovrätten att de inte kan dra någon annan slutsats än att hans direkta avsikt varit att döda, men att omständigheterna talar för ett lägre straff för mord än normalstraffet som är 14 års fängelse. Hovrätten delar tingsrättens bedömning om att det finns förutsättningar att utvisa honom. Han har dock invänt att han riskerar att dödas eller förföljas i Ryssland om han blir utvisad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Kalix

Mer i ämnet