Visa alla (2)

16 års fängelse för styckmordet i Kalix

Publicerad

Det blev 16 års fängelse för den 49-årige man som mördade och styckade en 39-årig man i Kalix i höstas. Det meddelade Haparanda tingsrätt idag.

Tingsrätten gör bedömningen att mannen dödades med yxhugg i bakhuvudet när han låg på sängen och avfärdar därmed 49-åringens historia om att han ska ha blivit attackerad med kniv.

I domen står det:

”Tingsrätten menar att den enda förklaring till blodstänksbilden och skadornas placering är att mordoffret(red anm) legat i sängen med ansiktet vänt in mot väggen.”

Utvisning ur landet

Den ryske mannen döms till 16 års fängelse och utvisning med förbud att återvända till Sverige.

Åklagarna Klara Dahlström och Anna Väppling hade yrkat på livstids fängelse och utvisning och 49-åringens advokat Jens Arnhof menade att hans klient skulle frias helt. Mannens själv har hela tiden erkänt att han dödat och styckat mannen men sagt att han handlat i nödvärn då han ska ha blivit attackerad med kniv.

Angrepp stämmer inte

Rättens ordförande, lagmannen Agneta Karlsson, förklarar hur domstolen har resonerat:

–Tingsrätten har kommit fram till att mannens uppgifter om att han utsatts för ett angrepp inte kan stämma. Han har utdelat minst två hugg mot den avlidnes huvud och varit väl medveten om effekten av huggen och att dessa skulle vara dödande. Han ska därför dömas för mord.

Kände varandra

De båda männen kände varandra och vid brottet bodde den 39-åriga mannen i 49-åringens bostad. Mannen dödades med ett flertal yxhugg i bakhuvudet någon gång mellan den 20 och 24 oktober.

49-åringen styckade mannen på samma plats som han dödats och dumpade sedan kroppsdelarna på olika platser i Kalix. Brottet upptäcktes den 24 oktober när en hundägare hittade likdelar flytande i Kalixälven intill strandpromenaden i centrala stan.

Vistades illegalt

Den 39-årige mannen som dödades var från Georgien och vistades i Sverige illegalt. Under rättegången har den 49-åriga ryska mannen som sökt asyl i Sverige, gång på gång upprepat att han kontaktat polisen för att bli kvitt den georgiska mannen som han menade hotade honom och ville tvinga honom att stjäla.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Kalix

Mer i ämnet