Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Anna Väppling kommenterar misstänkta styckmordet i Boden. Foto: SVT (stillbild ur Polisens förundersökning)Visa alla (3)
Visa alla (3)

Man åtalas för mord i Kalix – bålen hittades på återvinning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som i oktober greps i Kalix misstänkt för att ha mördat och styckat en man i 40-årsåldern åtalas nu för mord och brott mot griftefriden vid Haparanda tingsrätt.

Uppdaterad

Enligt den stämningsansökan som kammaråklagare Anna Väppling lämnade in under måndagen ska den åtalade, som är i 50-årsåldern, ha mördat mannen någon gång mellan den 23 till 24 oktober 2018 på en adress i centrala Kalix genom att upprepade gånger slå honom i bakhuvudet med en yxa.

Delar av underliv saknas

Han ska sedan ha styckat liket och dumpat huvudet, armar och ben i Kalixäven. Mannens bål hittades i en sopsäck på en återvinningsstation i centrala Kalix. Vissa delar av mannnens underliv saknas fortfarande.

Ville ha hjälp av polisen

Den misstänkte mannen hävdar själv att han handlat i nödvärn. Bara några veckor innan mordet kommer han in på polisstationen i Kalix och vill göra en polisanmälan. Han menar att han blivit bestulen på sin mobiltelefon – och att den som stulit telefonen är den nu mördade mannen. Han menar också att han känner sig hotad av mannen som han beskriver som aggressiv och våldsam. Enligt polisen råder det oklarheter över var den nu mördade mannen bor.

Ett tag in i samtalet på polisstationen börjar mannen i 50-årsåldern att må allt sämre fysiskt och han skickas med ambulans till lasarettet.

Inga polisiära åtgärder

I händelserapporter som polisen uppfört dagarna kring mötet på polisstationen framgår det att den mordmisstänkte mannen kontaktat polisen och SOS Alarm flera gånger angående mannen i 40-årsåldern. Han menar att han blivit hotad med kniv.

Då polisen inte får kontakt med boendet männen vistas på så skickas ärendet vidare till gränspolisen.

Detta har hänt:

Visa

24 oktober: En privatperson på promenad med sin hund upptäcker vad som liknar två människoben 3-4 meter på botten av Kalixälven. Han kontaktar SOS Alarm och ett intensivt polisarbete dras igång. Senare samma dag påträffas två armar i vattnet av en polishelikopter och även ett huvud upptäcks i vassen. Offret som påträffas stämmer väl överens med en man i 40-årsåldern och sökandet går vidare i mannens närhet.

25 oktober: En yxa påträffas av polisens dykare.

26 oktober: Polisen gör en husrannsakan på en adress i centrala Kalix. Blodstänk påträffas i en säng, på väggar och ett skåp. En man i 50-årsåldern som bor på adressen anhålls misstänkt för mord.

27 oktober: En sopsäck innehållande mänskliga kvarlevor påträffas på en återvinningsstaion i Kalix.

29 oktober: Riksmedicinalverket i Umeå konstaterar att de mänskliga kvarlevorna i sopsäcken bestod av en bål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Kalix

Mer i ämnet