Åklagare Åse Schoultz vill se längre fängelsestraff för samtliga inblandade i jaktbrottshärvan. Foto: SVT

Åklagaren vill ha längre fängelsestraff i jaktbrottshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Längre straff till alla. Det kräver åklagaren Åse Schoultz i den stora jaktbrottshärvan. I dag avslutas rättegången i Hovrätten.

Åklagare Åse Schoultz yrkar på femårigt fängelsestraff för den så kallade huvudmannen, 47-åringen, i jaktbrottsrättegången. I tingsrätten dömdes han till fängelse i ett år och fyra månader.

Huvudmannen misstänks ha dödat tre björnar och tre lodjur illegalt och han har åtalats för grovt jaktbrott, anstiftan till grovt jaktbrott, medhjälp till grovt jaktbrott, grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen.

Illegal rovdjursjakt

Hemlig avlyssning

Åklagaren vädjar att Hovrätten överväger straffsatserna för dessa jaktbrott noggrant. Hon menar att hemlig telefonavlyssning förmodligen inte kommer att användas i fortsättningen när polisen misstänkar grova jaktbrott om straffsatserna i denna jakthärva blir låga, under två år.

Trofébild som jakthäleri

Åklagare Åse Schoultz vill också pröva i Hovrätten om så kallade trofébilder på illegalt dödat vilt kan anses vara jakthäleri. Mycket av bevisningen mot de åtalade männen bygger på beslagtagna bilder från två mobiltelefoner. På bilderna ser bland annat huvudmannen att posera med döda rovdjur.

Polisen har också hittat bilder på en strypt björn i skogen samt slaktbilder på den och bilder på lodjur snarad uppe i en tall.

Hovrättens dom meddelas den 15:e juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Illegal rovdjursjakt

Mer i ämnet