Den stora jakthärvan i Norrbotten ska nu förhandlas i hovrätten. Åklagare Åse Schoulz vill se skärpta straff.

Jakthärvan: Åklagaren vill se skärpta straff

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen 28 maj inleds hovrättsförhandlingarna i den stora jakthärvan i Norrbotten. Åklagaren Åse Schoultz vill att de inblandade männen ska få skärpta straff.

Det var den 10 november 2017 som den så kallade huvudmannen i jakthärvan fälldes för flera jaktbrott och dömdes till fängelse i ett år och fyra månader.

Tingsrätten dömde även två andra män till fängelse, och två dömdes till villkorlig dom.

Alldeles för låga straff menar åklagaren Åse Schoultz och hänvisar till en tidigare dom i hovrätten i övre Norrland där en man dömdes till två års fängelse för att ha dödat en järv.

– Jag kommer yrka på ett mångårigt fängelsestraff för 46-åringen, säger Schoultz som också menar att straffen för de andra männen var för lågt.

Även för den som dömdes för vapenbrott och jakthäleri och den andra för jakthäleri borde straffen varit högre menar hon. De två fick villkorliga domar och 100 timmar samhällstjänst, säger Åse Schoultz till Sameradion & SVT Sápmi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.