Polisen gör tillslag mot en av adresserna i den stora jakthärvan. Foto: Simon Eliasson

Sänkta straff i jaktbrottshärvan

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga fem män som dömts i den stora jaktbrottshärvan i Norrbotten döms även av hovrätten, men tre av männen får sänkta straff då hovrätten ogillar åtalet rörande en björnjakt.

Fallet har kallats en av de största jakthärvorna någonsin i Sverige och handlar om omfattande tjuvjakt på björn, lodjur och järv. I dag dömdes de i hovrätten.

Männen döms utöver tjuvjakt på en järv också för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen, jakthäleri och artskyddsbrott av hovrätten.

Ogillar åtal för dödande av björn

I tingsrätten dömdes en 37-årig man dessutom för att ha dödat en björn genom att snara den. Två av de andra åtalade dömdes för medhjälp. Alla åtalspunkter gällande den snarade björnen ogillas dock av hovrätten, vilket innebär att samtliga tre nu får sina straff sänkta.

Det ursprungliga åtalet innefattade hela åtta fall av grovt jaktbrott, och medhjälp till grovt jaktbrott, på särskilt skyddsvärds vilt så som järv, lo och björn. Av dessa har nu sju fall ogillats och endast den dödade järven återstår.

Överklagades av åklagaren och dömda

Samtliga dömda hade överklagat tingsrättens dom. Även åklagaren Åse Schoultz hade överklagat tingsrättens dom. Hon yrkade på skärpta straff för samtliga inblandade.

Straffen i hovrätten

Straffet för 46-åringen, den man som tidigare kallats den huvudmisstänkte, sänks från ett år och fyra månaders fängelse till ett år och tre månaders fängelse.

Straffet för den man som är närstående 46-åringen sänks från ett års fängelse till åtta månader.

Straffet för 37-åringen sänks från ett år och tre månaders fängelse till åtta månader.

De villkorliga domarna mot två män fastställs av hovrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.