Både åklagare, Kristin Andersson, och målsägarbiträdet, Marko Tukhanen, yrkade på tolv års fängelse för 32-åringen efter mordförsöket vid Kuststad i Luleå. Foto: Filip Hannu, SVT/Erica Larsson, SVT

Åklagaren yrkar på tolv års fängelse efter mordförsöket vid Kuststad

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot den 32-åringen som åtalats misstänkt för mordförsök på Robert Karlsson vid Kuststad i Luleå avslutades under torsdagen. Åklagaren yrkar på tolv års fängelse och tingsrätten anser att det finns övertygande bevisning – men 32-åringen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning.

Under den sista dagen korrigerades tidpunkterna i den video för GPS-positioner som IT-forensiker har sammanställt. Alla tider ska omvandlas och flyttas fram två timmar. Det menar åklagaren innebär att 32-åringens version som han kommit med efter att bevisen först lades fram inte längre går ihop med den tekniska bevisningen.

Stor rättspsykiatrisk utredning

Åklagare, Kristin Andersson, och målsägarbiträdet, Marko Tukhanen, yrkade båda på tolv års fängelse för 32-åringen. Men efter att en liten rättspsykiatrisk utredning gjorts beslutade tingsrätten att 32-åringen nu ska genomgå en stor utredning som ska avgöra om han kan dömas till fängelse eller vård. Utredningen väntas ta en månad och han blir kvar i häktet.

Försvaret: Plåtsax ett dåligt mordvapen

I slutpläderingen pekade försvarsadvokat Frida Larsson på att en plåtsax är ett dåligt valt verktyg för att mörda någon. Dessutom att de utpekade som brottsoffret gjorde direkt på plats efter attacken inte är av större värde då gärningsmannen var maskerad med solglasögon, munskydd och huvtröja samt att det var en traumatisk upplevelse.

Försvaret pekade även på att de skor som åklagaren har som viktig bevisning snarare är till hennes klients fördel. På skorna har det hittats DNA från 32-åringen och blod från offret, men även DNA från ytterligare en okänd person. Den personen är gärningsmannen enligt 32-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.