20-åringen handlade på en butik i Piteå med 46-åringen i bakluckan på bilen utanför. Foto: Bild från polisens förundersökningsprotokoll

Åkte och handlade – med offrets kropp gömt i bagageluckan

Uppdaterad
Publicerad

I mars hittades en 46-årig man skjuten i sin bil på en parkering i Piteå. En 20-årig man har erkänt vållande till annans död, men bestrider anklagelser om mord.

Polisen upptäckte att 200 000 kronor hade överförts från offrets konto till 20-åringens konto några timmar efter att mordet ska ha skett. Det var då som åklagaren beslutade sig för att anhålla den misstänkte kort efteråt.

Hade spelskulder

I förundersökningen framkommer det att 20-åringen hade problem med spelmissbruk och att han ofta var i stort behov av pengar. Han hade skulder till flertalet olika privatpersoner, däribland 46-åringen. Offret och gärningsmannen kände varandra väl sedan tidigare, de umgicks och hade under en tid även haft ett förhållande.

Man hittad död – misstänkt mord i Piteå

I polisens förhör med den misstänkte 20-åringen framkommer det att 46-åringen lånat ut 15 000 kronor till den misstänkte för att betala av spelskulder. Han använde pengarna för att betala av några skulder som han hade till kompisar och spelade sedan upp resten. Dagarna innan 46-åringen hittades död ska han ha hört av sig och frågat när han skulle få tillbaka pengarna.

Bröt ihop under förhör

Under förhöret förnekade 20-åringen först brott och uppgav att han inte visste var pengarna kom ifrån. Han blev dock pressad av förhörsledaren som berättade att de visste att pengarna kom från 46-åringens konto. Förhörsledaren berättade även att att de hittat nycklarna till 46-åringens bil och garageportsöppnare, samt patroner, i en ytterjacka på hans arbetsplats. Då bröt 20-åringen ihop och grät innan han erkände.

– Jag vill inte ha livstids fängelse, jag är livrädd för det, säger 20-åringen i förhör.

Han berättar sedan följande:

– Några dagar innan så hade [46-åringen] sagt att han skulle döda mig eller min pappa. Han sade det ”face to face” och jag blev rädd. När han kom till mig så dödade jag honom.

”Jag sköt honom”

När polisen frågar hur det gick till svarade han att han dödat mannen hemma på sin egen gård. De hade nämligen stämt träff hemma hos 20-åringen.

– Jag sköt honom, svarade 20-åringen.

Han ritade sedan upp för polisen hur han stod bakom en snöhög och väntade in 46-åringen med ett gevär med kikarsikte. När 46-åringen klev ut ur bilen valde 20-åringen att skjuta honom. Undersökningen visade att offret träffades av ett skott i huvudet som varit direkt dödande.

Handlade med kroppen i bakluckan

Han satte sedan in mannens kropp i bakluckan på dennes bil och körde hem till offrets bostad. Där hittar han uppgifter som gör att han kan föra över 200 000 kronor från 46-åringens konto till sitt eget. Han körde sedan till en butik i Piteå och handlade en dricka, medan den döde fortfarande låg kvar i bakluckan i bilen som han parkerat utanför butiken.

I förhör uppger han att pengarna inte var motivet utan att det var något han kom på när han befann sig hemma i offrets bostad. Han tog sedan bilen och körde hem till sin egen bostad där den stod över natten. På morgonen efter mordet körde han bilen till parkeringen på LF Arena och dumpade den, med 46-åringens kropp fortfarande i bakluckan.

Bestrider anklagelserna om mord

Trots erkännandet bestrider 20-åringen anklagelser om mord. Han uppger att hans avsikt inte var att döda mannen när han avlossade skottet, men kan dock inte förklara vad hans intentioner var.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man hittad död – misstänkt mord i Piteå

Mer i ämnet