Foto: TT

Äldreboende drabbat av vägglöss – utryms och saneras

Uppdaterad
Publicerad

Hela Svedjebacka äldreboende saneras från vägglöss. Upptäcktes i 39 av 48 lägenheter av spårhundar och under saneringen kommer de boende flyttas till gamla lungkliniken.

– Det är inte alls roligt att något sådant här händer. Men alla har hjälpt till och vi försöker bara ta en dag i taget, säger Marie-Heléne Ståhl tillförordnad verksamhetschef äldreboende.

Skickades spårhundar

Den 13 oktober konstaterades vägglöss på två avdelningar på äldreboendet Svedjebacka i Boden. Därmed började man att sanera tre lägenheter, en matsal samt möbler och textilier. Då bokades även spårhundar som genomsökte hela äldreboendet den 7 och 8 november.

Vägglöss på äldreboende i Boden

I nästan alla lägenheter

Hundarna indikerade då vägglöss på fler avdelningar och äldreboendet ska nu utrymmas. 

– Hundarna markerade för vägglöss i 39 av 48 lägenheter och även i övriga lokaler. Så nu måste vi evakuera och sanera hela äldreboendet, säger Marie-Heléne Ståhl. 

Måste evakueras

De 48 boende ska etappvis evakueras till gamla lungkliniken under saneringen.

– Personalenenheten håller på att se över hur de ska lösa bemanningen. Självklart blir det höjd bemanning när något sådant här händer, säger Marie-Heléne Ståhl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägglöss på äldreboende i Boden

Mer i ämnet