Saneringen av vägglöss är nu klar på Svedjebackas äldreboende Boden. Det här är en arkivbild. Foto: TT

Vägglössen är borta – i dag flyttar de äldre tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Väglössaneringen vid Svedjebackas äldreboende i Boden är nu avslutad – och i dag flyttar de äldre tillbaka till sina lägenheter efter att ha varit tvungna att bo på annat håll sedan en längre tid tillbaka.

– Nu ska livet återgå till det vanliga igen för alla brukarna, säger Catharina Liljeholm, socialchef i Boden.

Det var den 29 november förra året som alla boende på Svedjebacka evakuerades till det provisoriska boendet på lungkliniken efter larm om vägglöss.

Vägglöss på äldreboende i Boden

Viktigt med ordinarie personal.

Innan dagen är över ska alla 47 brukare  vara hemma igen i sina ordinarie lägenheter på äldreboendet.

–  Det har varit en hel del pyssel både med att flytta ifrån Svedjebacka och att nu flytta tillbaka. All personal har gjort ett jättejobb. Vi har tagit in en del extrapersonal under den här tiden, men vi har sett till att den ordinarie personalen hela tiden varit nära brukarna för att inte skapa onödig stress i den omställning som ändå varit. För personalen har det också inneburit att de inte kunnat få den ledighet som de kanske önskat under jul och nyår, säger Catharina Liljeholm.

Nu ska det betalas

I Svedjebackas fastighet på 6.000 kvadratmeter ska det nu inte finnas några vägglöss kvar. Lokalerna har värmebehandlats och vissa föremål från de boende har även satts i speciella kylcontainrar.

– Bekämpningen har gått bra så det är skönt att vi äntligen fick grönt att flytta tillbaka. Nu får vi börja tiitta på kostnaderna och hur de ska betalas. Vad som går på försäkringen och inte, säger Catharina Liljeholm och uppger att hon i dagsläget inte har någon prislapp.

”Behöver tänka på riskerna”

I bakhuvudet på socialchefen finns att ett vägglöss utbrott skulle kunna inträffa igen.

– Det ligger i tiden, så att säga. Vi alla reser mer än förut och det finns en större risk att man får med sig vägglöss i resväskor och  på annat sätt. Både privat och  ute  på arbetsplatser behöver vi bli mer medvetna om hur riskerna kan minimeras, säger Catharina Lilejholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vägglöss på äldreboende i Boden

Mer i ämnet