Foto: Daniel Svakko Holm

Älg gick igenom isen i Boden – se när den räddades från det iskalla vattnet

Uppdaterad
Publicerad

En älg gick igenom isen på Bodträsket under söndagen och kämpade för sitt liv i det iskalla vattnet. Men tack vare Räddningstjänstens snabba insats klarade den sig.

– Alla insatser som man lyckas med, ja, det känns förstås jätteroligt! Vi hade många bra ideer och löste situationen, säger Daniel Svakko Holm, styrkebefäl vid Räddningstjänsten i Boden till SVT Nyheter Norrbotten.

Larmet kom klockan 11.12 på söndagen, en skoteråkare hade sett älgens huvud sticka upp vattnet och hur den kämpade för att ta sig upp. Sju personer i räddningsstyrkan ryckte ut med snöskoter för att rädda älgen.

Fick såga upp isen

Det var besvärliga förhållanden med mycket vatten på isen. Räddningstjänsten använde en motorsåg och sågade upp en 15 meter lång ränna för att älgen skulle kunna ta sig in mot land. Älgen bottnade inte där den först befann sig, men sedan nådde den botten och kunde ta sig upp och in mot land.

– Älgen var medtagen och trött, men vi lyckades få upp den på en djurräddningsutrustning och drog den in mot land där det var djupare snö. Den var fortfarande medtagen så vi bredde om den med filtar, säger Daniel Svakko Holm.

Reste sig efter halvtimme

Efter cirka 30 minuter så reste älgen på sig och började vandra iväg.

– Efter att larmet gått tog hela insatsen ungefär två timmar, säger Daniel Svakko Holm som menar att det var en kamp mot klockan då älgen snabbt hade blivit nedkyld.

Han och kollegorna gläds åt att dramat fick ett lyckligt slut.

Foto: Daniel Svakko Holm

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.