Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alla nattåg till och från länet ställs in – samt all ”vanlig” tågtrafik i Norrbotten. Anledningen är det hårda vädret som väntas komma under helgen. Foto: TT/Arkivbild

All tågtrafik ställs in i Norrbotten – under en hel helg

Publicerad

På grund av vädret kommer all tågtrafik i Norrbotten att ställas in från fredagsmorgon till söndagskväll. Inga ersättningsbussar väntas heller – trots att SMHI endast utfärdat en klass 1-varning i Norrbottens inland och längs kusten.

SMHI har i nuläget utfärdat två klass 2-varningar för Västerbotten och Västernorrland. I helgen väntas snöovädret fortsätta och därför planerar Trafikverket att stänga av delar av järnvägen helt under helgen, eftersom att man är rädd för att tåg ska bli stående.

– Vi vill hålla järnvägen stängd så vi kan röja under tiden, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Tågbanan söder om Boden stängd

En av de avstängda sträckorna går mellan Vännäs och Boden. Den sträckan kommer att vara avstängd från fredag morgon till söndag 18.00, vilket innebär att alla nattåg till och från Norrbotten ställs in.

Vy tåg: All tågtrafik ställs in

Nu meddelar även Vy tåg att de bestämt sig för att ställa in alla tåg i Norrbotten från fredag klockan 04.00 till söndag klockan 18.00. Trots att Trafikverket håller öppet järnvägen mellan Boden och Narvik.

Detta innebär att en resenär skulle kunna åka ersättningsbuss till och från Boden för att sedan kliva på tåget. Men Vy tåg kommer inte att sätta in några ersättningsbussar.

– Nej, det gör vi inte när tågen ställs in på grund av hårt väder. Då vi inte vet hur väglaget ser ut heller, säger Stefan Linder, affärschef på Vy Tåg.

”Följer detta löpande”

SMHI har utfärdat en klass 2-varning över Lapplands fjällvärld som gäller från torsdag kväll till fredag morgon. Men i resten av länet har SMHI endast utfärdat en klass 1-varning från torsdag kväll till fredag morgon.

Väderleken ser rätt normal ut i Norrbotten under helgen. Varför sätter ni inte in ersättningsbussar?

– Vi utgår från Trafikverkets prognoser och enligt dem rör sig snöovädret uppåt mot Luleå, Boden och Älvsbyn, säger Stefan Linder, affärschef på Vy Tåg.

Men Trafikverket väljer ju att hålla öppet norr om Boden?

Vi kommer att följa detta löpande och Trafikverket håller flera beslutsmöten som kan ändra på planen. Men just nu är detta planen som gäller.

Vy tåg uppger att de kommer att erbjuda övernattning till drabbade resenärer och hjälpa till med avbokning av resan. Malmtrafiken kommer inte att drabbas av väderleken utan rullar på som vanligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer