Vys affärschef Stefan Linder säger att de höga tågbiljettpriserna kan bero på en sen bokning. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Vy om biljetterna: Ju senare bokning desto dyrare priser

Uppdaterad
Publicerad

”Det är tillgång och efterfrågan som styr prissättningen av tågresandet” säger Stefan Linder, affärschef på Vy nattåg. Enligt honom har de flesta biljettyperna inte höjts mer än fyra procent.

Den nya tågoperatören för Norrlands nattåg, Vy, är egentligen samma företag som det gamla Tågkompaniet. Vy Tåg är ett svenskt företag som ingår i den norska transportkoncernen Vygruppen som i sin tur ägs av den norska staten.

Vy använder samma vagnar som den förra tågoperatören SJ och vagnarna hyrs från Trafikverket. När Vy tog över nattågstrafiken lovade man att bytet inte skulle innebära någon förändring för resenärerna, men vissa biljetter blev plötsligt mer än dubbelt så dyra.

– Biljettpriserna är anpassade till när man bokar. De höga priserna kan bero på en sen bokning, säger Stefan Linder.

Över 5000 kronor tur och retur Luleå-Stockholm

Enligt affärschefen har Vy bara gjort en årlig justering av priserna på högst fyra procent. Men när det gäller åkandet i egen kupé i andra klass stämmer inte detta. Pensionärsbiljetter i egen sovkupé i andra klass har blivit mer än dubbelt så dyra jämfört med tidigare.

När SVT kollade priserna kunde tur och returresan Luleå-Stockholm gå på långt över 5 000 kronor. Det gäller pensionärsbiljetter i egen sovkupé, alltså ett så kallat coronasäkert resande som många pensionärer väljer idag på grund av pandemin. Förut kostade samma resa drygt 2 000 kr.

På grund av smittorisken vill inte många resenärer boka liggvagnskupéplatserna, där Vy fortfarande tillåter sex resenärer per kupé.

FHM:s rekommendationer om resor

  • Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. Transporten i sig bidrar inte till smittspridning, men det finns en risk vid möten under resans gång och på resmålet.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att var och en tänker igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra, t.ex. resor till storstäder, fjällanläggningar eller semesterorter där många människor träffas på samma plats. Du bör inte träffa personer utanför din mindre krets, varken på hemorten eller på resmålet.
  • Eventuella resor bör ske på ett säkert sätt ur smittskyddssynpunkt. Det är bra att välja ett färdmedel där det går att boka plats, t.ex. tåg. Res inte om du har symtom. Om du utvecklar symtom på covid-19 på resmålet bör du stanna inomhus så avskilt du kan eller ta dig hem på ett säkert sätt för att minska risken för smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.