Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Björn Diamant från Luleå är upprörd över de höjda tågpriserna – därför startade han ett upprop på Facebook. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Chockhöjda biljettpriser mellan Luleå och Stockholm – har mer än fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Priset för tågresan mellan Luleå och Stockholm har mer än fördubblats i vissa biljettyper. Det skedde över en natt när Vy tog över Norrlands nattågstrafik.

Sedan 13 december 2020 är det företaget Vy, före detta Tågkompaniet, som trafikerar nattågen mellan Stockholm och Narvik. Innan det var det SJ som skötte nattågstrafiken till och från övre Norrland.

Men det var inte bara tågoperatören som byttes, även biljettpriserna förändrades drastiskt för dem som vill hålla avstånd i egen kupé.

– Jag vill åka coronasäkert i egen sovvagnskupé. Från att ha fått en enkelresa för cirka 1 200 kronor så plötsligt över en natt höjdes priset till 2 600 för samma biljett, säger pensionären Björn Diamant från Luleå.

Har startat upprop

Han är också upprörd över att Vy tillåter sex personer i liggvagnskupéer. Att resa i fullsatta kupéer är inget coronasäkert färdsätt menar den tidigare läkaren.

I protest mot Vys prishöjningar har Björn Diamant startat ett facebookupprop. I dagsläget har gruppen fler än 150 medlemmar och iklippet ovan berättar han varför han startade uppropet.

Att vissa tågbiljetter blivit dubbelt så dyra kommenterar Vy nattåg:

– Biljettpriserna är anpassade till när man bokar. De höga priserna kan bero på sen bokning, säger Stefan Linder, affärschef på Vy nattåg.

  • Försök att begränsa ditt kollektiva resande så mycket som möjligt. Transporten i sig bidrar inte till smittspridning, men det finns en risk vid möten under resans gång och på resmålet.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att var och en tänker igenom om planerade resor verkligen är nödvändiga att genomföra, t.ex. resor till storstäder, fjällanläggningar eller semesterorter där många människor träffas på samma plats. Du bör inte träffa personer utanför din mindre krets, varken på hemorten eller på resmålet.
  • Eventuella resor bör ske på ett säkert sätt ur smittskyddssynpunkt. Det är bra att välja ett färdmedel där det går att boka plats, t.ex. tåg. Res inte om du har symtom. Om du utvecklar symtom på covid-19 på resmålet bör du stanna inomhus så avskilt du kan eller ta dig hem på ett säkert sätt för att minska risken för smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer