Trafikverket kommer att följa upp hur resandet till och från Norrland utvecklas, säger utredningsledare Håkan Jacobsson. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Trafikverket ställde inga priskrav om Norrlandstrafiken

Publicerad

Det är tågoperatören själv som sätter priserna. Det togs ingen hänsyn till priserna när Vy vann upphandlingen om Norrlandstrafiken.

Det är den statliga myndigheten Trafikverket som avgör vilka operatörer som ska köra de olika tågsträckorna i Sverige. Avtalet mellan Vy Tåg och Trafikverket gäller i fyra år och kan förlängas i två år till.

Staten vill att svenskar åker mer miljövänligt, alltså mer tåg och mindre flyg.

– Givetvis måste priserna vara rimliga och vi kommer att ha uppföljningsmöten med Vy, säger utredningsledare Håkan Jacobsson på Trafikverket.

”Folk måste ha råd att åka tåg”

Han tror inte att priserna har höjts mycket under Vys regi av nattrafiken. Utredningsledaren känner inte till SVT:s prisexempel på 130-procentig höjning av biljettpriset i en egen sovvagnskupé. Men han säger att Trafikverket kommer att följa upp hur resandet till och från Norrland utvecklas.

– Prisnivån måste vara sådan att folk har råd att åka tåg, säger Håkan Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.