Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Steinholtzgatan i Kiruna såldes nyligen den hittills dyraste bostadrätten i Kiruna. SVT:s reporter Teuvo Palomäki rapporterar hur stadsomvandlingen påverkar bostadpriserna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Här såldes Kirunas dyraste bostadsrätt hittills – snart rivs den

Uppdaterad
Publicerad

Stadsomvandlingen i Kiruna driver upp bostadsrättspriserna. Nyligen sattes nytt prisrekord per kvadratmeter på 22 500 kronor. Eller 1 310 000 kronor för en tvåa på 58 kvadrat –  som snart ska rivas.

– Folk tänker att de får tillbaka sina pengar och inte riskerar att förlora någonting, säger Lars-Göran Alm, ordförande i bostadsrättsföreningen Borraren.

Samhällsomvandlingen kan enligt kritikern ha skapat en spekulationsmarknad. LKAB betalar i dag i snitt 23 800 kronor per kvadratmeter till bostadsrättsägare när de köper en bostadsrättsförening, plus individuellt justerade tillägg.

”Pengarna räcker ändå inte”

Lars-Göran Alm anser inte att bostadsrättsägarna på något sätt är överkompenserade och får för mycket pengar från LKAB.

– Det stora problemet för oss är att när man har köpt lägenheten för flera år sedan så blir det en vinstskatt på 22 procent och då räcker inte pengarna till att köpa en nyproducerad lägenhet, säger han.

I dag återstår det för LKAB att köpa cirka 450 av de 900 bostadsrätterna som påverkas av samhällsomvandlingen senast 2025.

I videon kommenterar Lars- Göran Alm kommunalråd Gunnar Selbergs (C) uppfattning om LKAB:s ersättning till bostadsrättsägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet