De planerade operationerna har ställts in fredag eftermiddag och hela måndagen. Foto: tt

Alla planerade operationer i Gällivare stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att det upptäckts beläggningar på instrumenten som används vid operationer har alla planerade operationer vid Gällivare sjukhus ställts in med omedelbar verkan. Akuta operationer kommer däremot att genomföras.

Det var på fredagseftermiddagen som beslutet togs att inte använda instrumenten som steriliserats i Gällivare. 

Alla planerade operationer ställdes in omedelbart.

Tar dag för dag

– Vi har kontaktat alla som skulle komma hit på måndag också, sedan avvaktar vi om vi kan lokalisera felet. Vi tar det dag för dag, säger Elisabeth Lindberg, verksamhetschef Anestesi/operation/intensivvård.

Akuta operationer kommer att genomföras.

Från Sunderby sjukhus

För de akuta operationerna kommer man att använda utrustning som steriliserats på Sunderby sjukhus och sedan transporterats till Gällivare.

– Sterilcentralen kan hjälpa oss med steriliseringen under en kort period, men det är ingen lösning som fungerar på lång sikt.

Beror på vattenkvaliteten

På Gällivare sjukhus görs drygt 50 planerade operationer varje vecka.

Exakt vad som gjort att instrumentenblir rena är oklart, men vattenkvaliteten är inte bra nog.

– Nu ska vår utrustning undersökas och vi tar säkert kontakt med kommunen också angående vattnet, om det kan vara föroreningar där, säger Elisabeth Lindberg.

Gällivare kommun uppger i ett pressmeddelande att det vatten som distribueras via kommunens vattenledningar inte innehåller några föroreningar och att de tär fullt godkänt som dricksvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.