Här styr kommunister med moderater – ”fungerat över förväntan”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kommuner styrs i dag av partier med olika ideologiska värderingar. I Gällivare styr kommunister tillsammans med moderater. Ett blocköverskridande samarbete som fungerat förvånansvärt bra enligt dem själva.

Gällivare styrs av en allians, Framtid Gällivare, som består av fem partier: Moderaterna, Vänsterpartiet, Malmfältens Väl, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet.

Det vill säga hela ideologiska spannet från vänstern till högern.

Val 2018 Norrbotten

Kommunist och kapitalist styr ihop

På den ena sidan av den svenska politiska vänster-höger skalan har vi Bror Vennström, politiskt aktiv i närmare femtio år sedan gruvstrejken 1969. Han har varit med i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet kommunisterna, Arbetarpartiet kommunisterna och Sveriges kommunistiska parti (SKP).

Numera representerar han den ideologiskt oberoende Malmfältens Väl som bildades ur SKP inför förra valet, men hans ideologi är solklar.

– Jag är kommunist, ideologiskt visst är jag det.

På den andra sidan av den politiska skalan i Gällivare finns moderaten Lars Alriksson. Efter en kort tid som folkpartist har han varit aktiv moderat kommunalpolitiker i 20 år. Även hans politiska ideologi är solklar:

– Kapitalism, i botten, det är helt klart. Marknadssystem ger välfärd , säger Lars Alriksson moderat kommunalråd i Gällivare.

Fungerande samarbete

Hur går det då att regera tillsammans?

– Det har gått över förväntan, säger Bror Vennström.

– Det har fungerat jättebra. Det är helt otroligt egentligen, säger Lars Alriksson.

Båda menar att ideologin är mindre viktig i kommunpolitiken, utan mer personkemin och sakfrågorna.

Väljarna förvirrade

Frågan är om folk i allmänhet vet vilken ideologi man har röstat på och vad Framtid Gällivare är.

– Jag vet inte vad Framtid Gällivare är och tror att Gällivare styrs av socialdemokrater och moderater, säger Karl-Åke Åneskog, Gällivare.

– Jag vet att vi har haft ett blandat styre och tror att det inte har så stor betydelse när det gäller kommunalpolitiken, säger Fredrik Aspemo, Gällivare.

– Det spelar ingen roll om man röstar på vänstern eller högern, det blir i princip samma sak, säger Bert Eriksson, Gällivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Norrbotten

Mer i ämnet