I videon kan du höra mer om vikariepoolen och hur de äldre numera ser på deras verksamhet. Foto: Erica Larsson/SVT

Allt fler äldre i Vuollerim efterfrågar hjälp från volontärer

Publicerad

För några veckor sedan startade två Vuollerimbor en frivillig hjälpgrupp på 15 volontärer för att hjälpa äldre och människor i riskgruppen med olika vardagsbestyr som handling och hämtning av mediciner.

Anledningen är att man vill minska eventuell smittspridning av covid-19 i Vuollerim och i byarna runt omkring. Nu efterfrågas allt fler tjänster från hjälpgruppen.

– Vi har fått minst ett 30-tal nya uppdrag. De flesta vill ha hjälp med handling. Och många uttrycker stor tacksamhet, både de i riskgrupp och deras anhöriga som bor långt bort och är oroliga, säger Maria Sätterkvist som är en av initiativtagarna till volontärpoolen i Vuollerim.

Coronaviruset i Norrbotten

Äldre önskar hemlevererad mat

Och vid byns enda livsmedelsbutik har det också börjat komma in telefonsamtal  från äldre som önskar få hemlevererad mat då de inte vill besöka butiken själv med rädsla för att smittas.

– De frågar om vi kan plocka ihop varor och sen köra hem dem men det har vi inte personal för så då hänvisar vi många till volontärgruppen vilket har resulterat i att allt färre äldre kommer in i butiken själva, säger biträdande butiskchef, Birgitta Sandin på Coop i Vuollerim.

Anhöriga vill swisha pengar

Anhöriga till äldre i byn som bor långt borta har även börjat höra av sig för att stötta volontäråoolen.

– De vill swisha bränslepengar och köpa gårdsprodukter av oss men vi är glada om de hejar på och övertalar sina äldre att vända sig till oss, säger Maria Sätterkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet