Alpina Skidgymnasiet på Dundret i Gällivare hotas av nedläggning. Hör eleven Linnea Utterströms framtidsfunderingar. Foto: SVT

Alpina skidgymnasiet på Dundret hotas av nedläggning

Publicerad

Just nu finns ingen överenskommelse mellan Gällivare kommun och Dundrets ägare eller alpina skidgymnasiet om att använda skidbacken. Det hotar alpina skidgymnasiets framtid i Gällivare.

Nödlösningen är att träna i Kiruna eller Kåbdalis, men utan träningsbacke inget skidgymnasium i Gällivare.

– På långsikt kommer vi inte att ha riksintag i Gällivare, troligtvis tappar vi det om vi inte får träningsmöjligheter på Dundret, säger Tobias Haara, huvudtränare på Alpina skidgymnasiet.

En konflikt

Gällivare är en av tre orter som har riksskidgymnasium inom alpin skidåkning, där syftet är att eleverna ska få möjlighet att utvecklas mot internationell elit.

Riksgymnasiet startade på 80-talet men nu kan det vara slut.

Det på grund av en konflikt som bottnar i att Dundrets ägare vill sälja skidbackarna till Gällivare kommun, men man är långt ifrån överens om villkoren och skyller på varandra .

Olika uppfattningar

Skidgymnasiet i sin tur anser att Dundrets ägare kräver alldeles för mycket pengar för att de ska få använda skidanläggningen till alpin skidträning.

– De har fått förutsättningarna maj 2018, och utifrån det har jag inte fått några besked från kommunen, säger ägaren till Dundret Peter Aasa.

– Enligt mig så pågår förhandlingar, och då vill jag inte kommentera någonting under den tiden, säger Jeanette Wäppling, kommunalråd i Gällivare.

– I år har vi inget avtal eftersom Dundrets ägare var för dyr. Han ville inte göra ett avtal med oss, han ville vänta och se om det blir en försäljning till kommunen, säger biträdande gymnasiechef Per Wennebjörk.

Bråttom

Nu hotas alpina skidgymnasiets framtid eftersom avtalet med Svenska skidförbundet tar slut efter säsongen 2019

– Vi måste skriva ett nytt treårsavtal för 2020-2023 med Svenska skidförbundet innan april och det innebär att det är bråttom att lösa förutsättningarna för alpina skidgymnasiet att få träningsmöjligheter på Dundret. Utan hemmabacke inget alpint skidgymnasium, säger Tobias Haara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer