Visa alla (6)

Skidgymnasiets framtid är osäker – skidanläggningen stängd

Publicerad

Skidgymnasiet i Gällivare har en av Sveriges bästa skidanläggning som träningsbacke och just de lockar många talangfulla skidåkare att söka till skidgymnasiet. Men skidanläggningen öppnar först i december, skidgymnasiets elever är inte garanterade att få träna i backarna trots att anläggningen är hemmabacken för skidgymnasiet.

Trots att Dundret ska vara en av Sveriges bästa skidanläggningar är det öde och tomt just nu, det pågår ingen aktivitet som visar att skidbackarna ska öppna inom kort. Skidgymnasiet i Gällivare har Dundret som träningsbacke men eleverna kan inte träna i sin hemmabacke.

Tobias Haara, huvudtränare.

Orsaken till att skidgymnasiet inte kan använda hemmabacken är att skidanläggningen inte är öppen för skidåkning.

– Vi har inget besked i dags läget när vi kan börja åka skidor på Dundret, vi vet att det pågår förhandlingar mellan skolan, kommunen och ägarna säger Tobias Haara huvudtränare på skidgymnasiet i Gällivare.

Åker många mil

För att eleverna ska få träna på skidor får de åka många mil i bil till andra skidanläggningar i Norrbotten och Västerbotten.

– Det är krävande att resa till träningarna. För att hinna med studierna ska man inte vara borta så mycket. Det hade varit mycket lättare om man hade kunnat åka tio minuter till Dundret för att träna och sen åka tillbaka till skolan, säger Matilda Edvinsson i årskurs 4 på skidgymnasiet.

Skidgymnasiet i Gällivare lockar många talangfulla skidåkare för att just Dundret ska vara träningsanläggningen.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att vi inte kan träna på en bra skidanläggning som är nära skolan, det var enda anledningen varför att jag sökte hit, det skulle ju vara snö på Dundret, säger Edwin Lundbäck årskurs 2 på skidgymnasiet.

Osäkra träningsmöjligheter

Skidgymnasiet i Gällivare är ett riksidrottsgymnasium men när träningsmöjligheterna är osäkra tvekar många talangfulla skidåkare att söka till gymnasiet för att studera och träna. Wilma Karlsson är en talangfull skidåkare från Gällivare som ska söka in på ett skidgymnasium men hon tvekar på att söka till Gällivare.

– Jag tvekar för jag vill inte chansa på att jag måste börja pendla till träningarna för det tar ju mycket skoltid. Det hade ju varit lätt att få bo hemma och studera och få hjälp med mat och studier, men när jag inte vet om man kan använda backen så funderar jag på att söka någon annanstans, säger Wilma Karlsson.

Wilma Karlsson, Gällivare.

Gymnasiet inte garanterade träningar

Vi har sökt den ansvariga för skidanläggningen men vi har inte fått någon kommentar. Gällivare kommun meddelar att dialog pågår för att hitta en lösning i frågan. På Dundrets hemsida står det att anläggningen öppnar den 22 December, men skidgymnasiet är inte garanterade att fä träna i anläggningen.

– Självklart får vi köpa liftkort och åka fritt som alla andra, men jag vet inte om vi får sätta några käppar i backen för att träna, säger Tobias Haara huvudtränare på skidgymnasiet i Gällivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer